Kymmenen ideaa luokkaretken varainhankintaan

Olemme keränneet teidän avuksenne kymmenen ideaa varainhankintaan luokkaretkeä varten. Lue alta ja nappaa vinkit talteen!

1. Ikäihmisten ilahduttaminen

Löydättekö yrityksen, joka käyttäisi joulukorttirahat mieluummin siihen,
että koululuokka kävisi laulamassa tai pelaamassa vaikkapa seurapelejä paikallisessa palvelutalossa joulun alla?

2. Ruokahävikkihaaste

Löydättekö sponsorin, jonka kanssa tähtäätte koko koulun ruokahävikin vähentämiseen? Lautashävikin määrää voidaan mitata ja seurata, ja sopia vaikkapa kilogrammakohtaisesta sponsoroinnista. Tämä on oiva tapa kytkeä varainhankinta kestävän kehityksen edistämiseen koululla.

3. Sähkönsäästötalkoot

Pystyttekö mittaamaan koulunne energiankulutusta sekä ideoimaan ja toteuttamaan sähkönsäästötapoja? Lähtisikö paikallinen sähköverkkoyhtiö tai joku muu taho tukemaan luokkien opintoretkiprosessia säästyneen sähkönkulutuksen myötä?

4. Tuotemyynti

Perinteinen mutta tuottoisa tapa rahoittaa leirikoulua tai jotain muuta opintoretkikohdetta. Vinkkimme liittyy lasten osallisuuteen: myyvätkö huoltajat luokan tuotteita WhatsApp- ryhmissä kotisohvalta käsin vai aktivoivatko he lapsia tuotemyyntiin?

Kannattaa muistaa, että leirikoulun varainhankintaprosessi voi parhaimmillaan edistää koulun ja kodin sekä huoltajien ja oppilaiden välistä yhteishenkeä ja mahdollistaa lasten yritteliäisyystaitojen kehittymisen. Näin ollen yhdessä kuljettu matka (varainhankinta) voi muodostua vähintään yhtä merkitykselliseksi kuin varainhankinnan päämäärä (opintoretki), kunhan lapset ja nuoret vain pääsevät suunnitteluun ja toteutukseen mukaan.

5. Do it yourself -myyjäiset

Voisitteko ideoida yhdessä oppilaiden kanssa toisenlaisten tuotteiden, kuten itse tehtyjen tai lähituotteiden myyntiä kansallisten tuotteiden sijaan? Miten olisi turvallisen slimen valmistuskynttilänjämistä valmistetut kynttilätkestävät saippuakuplat(jalka)kylpypommit tai itse kasvatetut kasvit? Nämä ideat yhdistelevät kädentaitoja varainhankintaan. Lue lisää ohjeita ja vinkkejä Do It Yourself (DIY) -tuotteisiin Tomerat.fi -sivustolta.

6. Tapahtumien järjestäminen tai luokkalehti

Tsekkaa täältä muistilista ja ideat tapahtuman järjestämiseen: miniyrityskylädisko ja kioskikirpputori ja kahvila tai taidenäyttely. Voisitteko liittää tapahtumaan luokkalehden tekemisen ja ilmoitusmyynnin tai kirjoittaa tapahtumasta paikallislehteen jutun?

7. Monipuoliset talkootyöt

Vanhat kunnon talkoot uusin näkökulmin luokkaretkikassan kartuttamiseksi. Miten olisi roskienkeruuhaitallisten vieraskasvilajien torjuntakoulun nimikkometsän istutustavaranvaihtotorimetalliromun keräys tai työsetelit (koti- ja pihatyöt), kuten haravointi, lumenluonti, halkojen kanto ja pinoaminen, lemmikin virikkeistäminen tai imurointi?

8. Lukien ja liikkuen opintoretkelle

Lasten ja nuorten liikkuminen, lukeminen ja hyvät käytöstavat tarvitsevat enemmän huomiota. Mitä, jos saisitte lähipiirin ja muita sponsoreita mukaan tukemaan tätä pitempikestoista haastetta Unicef-kävelyn tyyliin?

9. DIY Hyvän mielen raaputusarvat

Lue täältä esimerkkejä ja ohjeet aineettomiin, itse tehtyihin hyvä mielen raaputusarpoihin.

10. Kieli- ja kulttuuritoimintaa maahanmuuttajille

Suomessa elää paljon maahanmuuttajia, jotka haluaisivat oppia lisää suomen kieltä ja kulttuuria ja saada paikallisia ystäviä. Voisiko teidän luokkanne tai osa ryhmästä ideoida ja toteuttaa jonkin suomen kieleen ja kulttuuriin liittyvän tapahtuman sponsorin avustuksella? Täältä löydätte ideoita yhteisiin kohtaamisiin.

Nämä yritteliäisyystaidot kehittyvät, kun oppilaat osallistuvat aktiivisesti koko opintoretkiprosessiin:

  • Omatoimisuus ja vastuuntunto
  • Rohkeus ja sinnikkyys
  • Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot
  • Organisointitaidot
  • Ongelmanratkaisutaidot
  • Rahan arvon ymmärtäminen

Jätä leirikoulun tarjouspyyntö täältä

Leirikouluhinnasto

Lue lisää Tomerat.fi. Maksuton Tomerat-sovellus tarjoaa ideoita, ohjeita ja työkaluja koululuokkien varainhankintaan. Sen avulla onnistuu projektien ja tapahtumien organisointi sekä tuotteiden ja palveluiden myynti luokkaretkien rahoittamiseksi.

Julkaisu SNK:n kotisivujen blogista, tästä alkuperäiseen postaukseen.

PIISPALA SUOSITTELEE

Leirikoulu Piispalassa

Leirikoulussa on kivaa, ja vaikka leirikoulu on kouluaikaa, poikkeaa se silti täysin normaalisti koulutyöstä. Leirikoulussa opitaan uusia taitoja, koetaan yhteisöllisiä elämyksiä, pidetään hauskaa yhdessä ja luodaan uusia muistoja!  Leirikoulujemme tärkeimpänä tavoitteena on edistää luokan yhteishenkeä ja ohjelmassamme korostuu siksi osallisuus, terveet elämäntavat sekä vastuullisuus omasta itsestä, toisista ja lähiympäristöstä.

Miltä Piispalassa näyttää?

Tutustu alueeseemme, tiloihimme ja ympäristöömme virtuaalisen karttamme avulla.