Hyvän elämän jäljillä

Olemme kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin keskus.

Pieneläinkoti Pihkassa luonto ja eläimet ovat läsnä

Pieneläinkoti Pihka on Nuorisokeskus Piispalan Green Care -toiminnan ydin ja antaa ryhmille oivan mahdollisuuden monipuoliseen yhdessä tekemiseen ja vuorovaikutukseen eläinten ja luonnon parissa. Pihkassa pääsee tekemään oikeita tallitöitä, kuten siivoamaan karsinoita, hoitamaan, ruokkimaan ja ulkoiluttamaan eläimiä tai kokeilemaan vaikka vuohiagilityä ja kärryajelua ponin kanssa. Pihapiirimme pienessä puutarhassa kasvatamme yrttejä ja teemme muita pienimuotoisia puutarhatöitä. Pihka sijaitsee Piispalanharjulla metsän reunassa, josta eläinten kanssa pääsee helposti toimimaan luontoympäristössä. Pihkan eläimet ovat tärkeä osa toimintaamme, ja niiden kanssa pääset tutuksi ohjatuissa ohjelmissa tai vierailuajoilla.

Pieneläinkoti Pihka sijaitsee noin 250 metrin päässä Toimintarakennukseltamme ja Piispantuvan ruokalastamme. Kävellen matkalla on nousua ja pitkät portaat, mutta tallirakennuksen eteen pääsee tarvittaessa suoraan autolla ja kulkemaan alueella esteettömästi.

 

Luonto ja eläimet lisäävät hyvinvointia

Toimintamme ajatuksena on vahvistaa lasten ja nuorten luontosuhdetta, antaa valmiuksia elämänarvojen pohdintaan ja ohjata kestävään elämäntapaan. Luontosuhteen muodostuminen
ja sen siihen liittyvät tunnekokemukset ovat kantava voima lasten ja nuorten kasvaessa ympäristövastuullisiksi aikuisiksi. Luonto- ja eläinaktiviteeteissamme toimintamme tavoitteena on keskittyä kokemuksellisuuteen, tunteisiin ja luonnon hyvinvointi vaikutuksiin.

Laatumerkki eläinten kanssa tehtävästä työstä

Olemme Green Care Finlandin jäsen ja saaneet toiminnallemme Green Care -laatumerkit vuonna 2018. Green Care Voima -merkkimme on leirikoululaisten Pieneläinkoti Pihkan Green Care -ohjelmasta, ja Hoiva-merkki Nuotta-valmennuksen ohjelmasta. Green Caren -toiminnan pääajatus on edistää ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua samalla huomioiden toimintaan osallistuvien eläinten hyvinvointi ja terveys. Green Care -toimintaan kuuluvat erilaiset luonto- ja eläinavusteiset menetelmät ja se on aina tavoitteellista ja laadukasta toimintaa.

Tutustu Green Care Finlandin kotisivuihin

Kokemukset luonnossa jäävät mieleen

Tunteisiin tai hyvinvointiin liittyvissä ohjelmissamme toimimme usein metsäalueellamme. Piispalassa on paljon turvallisia ja helppokulkuisia reittejä ja polkuja. Alue on kuivaa kangasmetsää mäntyineen ja marjoineen. Naavan paljous kertoo ilmamme puhtaudesta. Metsämme reunalla siintää Kivijärvi ja sen pitkä ja upea hiekkarantamme. Kodalla ja muilla tulipaikoilla pääset nauttimaan nuotion lämmöstä ja rauhoittavasta tunnelmasta.

Pieneläinkoti Pihkan eläimet

Pihkan asukkaina on poneja ja vuohia, pehmeitä marsuja ja chinchilloja sekä hassun
näköisiä silkkikanoja kukkoineen. Pihkan leirikouluohjelmissa tavoitteena on Green Care -menetelmän pohjalta antaa lapsille ja nuorille kokonaisvaltainen kokemus eläinten hoidosta ja molemminpuolisesta hyvinvoinnista ja luottamuksesta. Osallistuja pääsee kantamaan vastuuta eläimestä ja oppimaan erilaisia eläinten hoitoon liittyviä tehtäviä. Tärkeänä osana on tunnetaitojen opettelu. Eläin ilmaisee tunteensa avoimesti ja selkeästi, mutta reagoi myös ihmisen tunteisiin. Ohjelmissa hoidetaan eläinten hyvinvointiin liittyä asioita, kuten ruokkimista ja siivousta, mutta ennen kaikkea annetaan aikaa lasten, nuorten ja eläinten väliselle vuorovaikutukselle, viemällä eläimiä kävelylle tai vaikkapa agilityradalle, missä todellinen yhteistyö punnitaan. Marsut ja chinchillat rauhoittavat tarkkailemaan ja silittämään eläimiä. Keskeistä toiminnassa on kokemuksen kautta oppiminen, ihmetteleminen ja kiireetön hetki Pihkan ympäristössä.

Erilaisissa hankkeissa, perheiden ja päiväkotiryhmien sekä ikääntyneiden kanssa Green Care -menetelmää hyödynnetään periaatteessa samalla tavoin kuin leirikoululaisten kanssa. Jokainen ryhmä huomioidaan erityistarpeineen ja toiminta räätälöidään ryhmän tarpeet ja toiveet huomioiden.

Suloinen Smilla-poni kutsuu hoivaamaan ja kävelylenkille

Smilla (Gudenådalens Smilla) Shetlanninponi tamma, synt. 17.5.2007 Tanskassa

Smilla on Pihkan luottoponi: kärsivällinen, rauhallinen ja luotettava. Smilla on pienen pieni pyöreä poni, jolla on hyvästä luonteesta huolimatta vahvuutta ja päättäväisyyttä. Se on pieneläinkotimme ehdoton pomo, mutta suurella ja lempeällä sydämellä. Smilla on myös eläimistämme vanhin, joten sillä näkyy toiminnassa viisautta ja harkittavuutta (ennenkaikkea Smilla harkitsee, mistä saisi parhaat heinäannokset suuhunsa).

Smilla käy ryhmien mukana metsäkävelyillä talutettava tai pihalla tehdään talutusharjoitus tehtäväradalla. Välillä ryhmien kanssa myös harjaillaan ja letitetään sen hulmuavaa harjaa sekä opetellaan kavioiden putsausta. Smilla on myös reipas kärryponi ja lenkille päästyään innostuu usein esittelemän vauhtiaan!

Hassut vuohemme ovat touhukkaita herkkusuita

Molemmat vuohemme ovat kuttuja eli naaraita. Ne ovat syntyneet keväällä 2016 Vuohiojan kuttulassa ja ovat rodultaan suomenvuohia.
Kuttumme ovat nupoja eli sarvettomia vuohia, mutta suomenvuohikuttuja on myös sarvellisia.

Vuohemme käyvät ryhmiemme kanssa metsäkävelyillä tai hyppivät ja temppuilevat lasten ohjaamina ”agilityradalla”. Pienemmät asiakkaat pääsemät syöttämään ja silittelemään vuohiamme.

Nätkelmä oli pienenä vähän arka ja rauhallinen, mutta pian oppi luottamaan ja touhuamaan lasten kanssa. Kävelyllä Nätkelmä saattaa puuhailla mennessä omiaan, mutta kotiinpäin se tulee aina vauhdilla.

Niiskuneiti on valkoinen vuohineiti, jonka erottaa Nätkelmästä leuan alla olevista pienistä palleroista. Luonteeltaan Niisku on ystävällinen, mutta samanlainen herkkusuu kuin Nätkelmäkin. Välillä Niiskuneiti seuraa taluttajaansa kuin hyvin koulutettu koira, mutta toisina päivinä polun varren herkut houkuttaa enemmän.

Ystävälliset silkkikanamme voi ottaa vaikka syliin paijattavaksi

Kanamme ovat rodultaan silkkikanoja, hieman hassun näköisiä kanoja, joilla on päässään höyhenkypärä, jonka alta ei aina edes silmät näy. Kanamme ovat ystävällisiä ja ne ovat tottuneet ihmisiin – ne ovat rauhassa sekä sylissä, että olkapäillä. Leivänmuruset kädestä tarjoiltuna maistuu kanoillemme, eikä nokka edes nipistä. Kanojemme munat ovat vaaleanruskeita ja paljon pienempiä kuin kaupassa myytävät kananmunat.

Riesa on valkoinen kukko, joka erottuu kanoista kokonsa puolesta ja punaisista heltoistaan. Riesa on rauhallinen ja ystävällinen herrasmies. Jos tarjolla on jotain erityistä herkkua, saattaa se ottaa suupalansa
ja tiputtaa sen jollekin rouvistaan. Riesan bravuurina on olkapäillä seisoskelu ja yhteisselfieissä poseeraaminen.

Kuunsäde on tummanruskea kana, joka on kanalaumamme ehdoton pomo laittaen nuorempansa järjestykseen. Kuunsäde on tullut meille Pihkaan aikuisena, eikä ole niin tottunut sylissä olemiseen.

Asteri on toinen Pihkan vanhoista kanoista. Asteri on vaaleanruskea, jolla on sinisensävyiset heltat. Asteri on rauhallinen ja äidillinen kanarouva.

Nuoska on valkoinen pikkukana, joka on syntynyt vuonna 2016. Nuoska oli Pihkaan muuttaessa nuorikko, eli ei enää tipu muttei aivan aikuinen kanakaan. Nuoska on luonteeltaan vähän höpsö, mutta rauhallinen ja ystävällinen kana, jolla on päässään hassu höyhenkypärä. Se rauhoittuu sylissä ja myös herkut maistuu kädestä tarjoiltuna.

Orvokki ja Orkkidea (2017) ovat sisarukset ja Pihkan ensimmäiset omat tiput. Orvokki on vaaleanruskea ja Orkkidea valkoinen kana, jonka erottaa Nuoskasta sinisen helttavärinsä ansiosta. Molemmat omat kasvatit rauhoittuvat sylissä kuin sylissä ja herkut myös maistuvat. Ne ovat usein ensimmäisten joukossa katsastamassa ruokatarjontaa. Orvokki ja Orkkidea ovat mukavia ja kauniita kananeitoja.

Pehmoiset chinchillamme pitävät jyrsimisestä ja puuhastelusta

Chinchillat ovat lähtöisin Andien vuoristosta korkealta ja kuivista paikoista, ja ovat hieman harvinaisempia lemmikkejä. Chinchillat ovat luonnossa yöeläimiä, ja sen huomaa niiden silmien suuruudesta ja viiksien pituudesta. Chinchillat ei ole sylilemmikkejä, vaan ne nauttivat enemmän omasta puuhastelustaan. Vahvahampaisina jyrsijöinä nakertavat mitä sattuvat, myös sellaista mitä ei ehkä pitäisi. Chinchillojen turkki on yksi maailman pehmeimmistä ja tuuheimmista eli karvan

alla on oikeasti yllättävän pieni otus. Koska chinchillat ovat kotoisin kuivista paikoista, niitä ei voi kylvettää tai syöttää tuoreilla kasviksilla, koska saattavat sairastua pahastikin. Chinchillojen herkkua ovat kaikki kuivaruoka, ennen kaikkea kuiva heinä, mutta joskus harvoin ne saavat myös kuivaa leipää tai rusinoita. Kuivattujen hedelmien kanssa pitää olla varovainen, koska ne sisältävät pienelle eläimelle liian paljon sokeria. Puhtaudestaan ne huolehtivat ottamalla hiekkakylpyjä.

Chinchillat ovat taitavia kiipeilijöitä sekä nopeita vipeltelijöitä. Parhaimmillaan ne pitävät lasten jalkoja esteratana, ja jos silloin on oikein rauhallinen, pääsee chinchillaa myös silittämään.

Tico ja Kira (2011) saapuivat meille kesällä 2016. Tico-poika on tummempi ja kirjavampi väritykseltään ja ehdottomasti innostuneempi juoksemaan pitkin Pihkan käytäviä kuin harmaa, rauhallinen Kira-tyttö, joka palaa aina paljon aikaisemmin kotihäkkiinsä. Molemmat pitävät hiekkakylvyistä ja pajunoksien nakertelusta. Tico ja Kira ovat leikattuja, joten vauvachinchilloja ei voida saada.

Usva ja Unikko (2014) saapuivat Pihkaan kesällä 2019. Molemmat ovat harmaita chinchillatyttöjä, ja niitä on vaikea erottaa toisistaan. Useimmiten Usva on se, joka kerjää herkkuja ja Unikko piilottelee mökissä. Usva ja Unikkokin tykkäävät rusinoista, hiekkakylvyistä ja kaiken nakertelusta.

Marsumme antavat rauhoittavaa marsuterapiaa ja rakastavat herkkuja

Pihkan marsut ovat ihanteellisia kavereita rauhoittumiseen, sillä ne ovat tottuneet antamaan marsuterapiaa eli rauhoittuvat mielellään syliin silitettäväksi. Pihkassa on neljä marsua ja ne rakastavat herkkuja, kuten porkkanaa ja omenaa ja vapaaksi päästyään juoksentelevat vain vähän, koska eivät ole niin innostuneita juoksupyöristä.

Otava ja Orion (2017) ovat nyt parivuotiaat marsuveljekset ja luotettavat konkarit Pihkan toiminnassa. Orion on musta karkeaturkkinen ja Otava ruskeanvalkoisenkirjava marsu. Molemmat viihtyisivät lasten sylissä silitettävänä vaikka kuinka kauan, kunhan välillä muistetaan tarjoilla herkkuja.

Kide ja Ruska (2018) ovat meidän nuoremmat marsut. Molemmat
pojat ovat luonteeltaan vähän arkoja, mutta osaavat kyllä työnsä eli marsuterapian hyvin. Nämä kaksi veijaria eivät ole edes mahdottomia ahmatteja, ja sekö lienee syynä siihen, että ovat vähän arkoina pysyneet. Kide on valkoinen marsu punaisin silmin ja Ruska kauniin ruskea.