Kolme näkökulmaa hyvinvointiin

Hyvinvoinnin tavoittelussa otsikot ovat klikkejä, joita sinun toivotaan seuraavan, jos haluamme esimerkiksi laihtua, nukkua paremmin tai vaikkapa olla parempikuntoisia. Kuitenkin kaikkiin hyvinvoinnin osa-alueisiimme vaikuttavat pitkälti fysiologinen ja biologinen perusta, menneisyytemme ja toimintaympäristömme. Näin ollen yksi otsikko tai artikkeli harvoin antaa meille sitä, mitä toivomme, pysyviä muutoksia.

Tähän kohtaa huomio -mikään ei ole pysyvää, sen sijaan muutos on vakio! Tuohon ajatukseen kannattaa sopeutua, sillä sopeutuvat eivät lannistu niin helposti ja pyrkivät olemaan myös osa ulkoisia positiivisia muutoksen mahdollistajia. Tällä tarkoitan sitä, että pyrit oman hyvinvointisi ohella vaikuttamaan myös muiden hyvinvointiin enemminkin positiivisesti, kuin negatiivisesti.

 

 

Muutama sana minusta, vaikka ei huvittaisikaan. Puhuisin mieluimmin sinusta tai meistä, ihmisyydestä. Mutta olkoon, sillä hyvä sinun on tietää, kenen kynästä lähtevää ajatuksen virtaa olet nyt lukemassa.

Olen toiminut liikunnan- ja hyvinvoinnin ammattilaisena jo neljällä eri vuosikymmenellä, nähnyt ja kokenut hyvinvoinnin ymmärryksen kehittymisen. Tieto on pitkälti kaikkien saatavilla ja käytettävissä, kiitos tietoyhteiskunnan. Samalla kuitenkin uusi tieto, mitä olemme löytäneet, on luonteeltaan kakun koristetta. Vahvimmat hyvinvoinnin kannattelijat ovat pitkälti samat, jotka on tiedetty jo vähintään vuosikymmeniä. Olemme vain kovin hitaita hyväksymään tämän tosiasian. Etsimme mieluimmin uusia ratkaisuja ongelmiimme, jotka eriytämme toisistaan, jotta pääsisimme helpommalla. Kakku ei pysy kasassa pelkillä koristeilla. Tosiasiassa perusteisiin panostamalla pääsemme kaikkein helpoimmalla tyydyttävään tai parhaimmillaan hyvin onnelliseen elämään.

 

 

Käsitämme onnellisen elämän monin eri tavoin. Se missä joku muu kokee elämänsä onnelliseksi, kun perusturva on kunnossa, vaatii toinen osa-alueilta paljon enemmän. Tämä vaihtelee samallakin ihmisellä paljon, mihin olemme tyytyväisiä. Lisäksi yhtälössä painaa oma tahto olla onnensa osatekijä, aktiivinen toimija. Toimijuuteemme taasen vaikuttaa monia eri tekijöitä, kyky olla ”itse mukana” vaihtelee. Tähän kun lisäämme puhtaiden sattumien summan, sen että emme koskaan voi varmaksi tietää ”miten tässä käy”, voi ajattelun syvetessä tahtotila loppua ennen aikojaan. Pyrkikäämme ensisijaisesti siihen, että emme anna tiedon tai tietämättömyyden lisätä tuskaa, vaan suhtaudutaan uteliaasti siihen mitä voimme saavuttaa.

Vuosikymmenten aikana olen tavannut tuhansia ihmisiä, jotka ovat testanneet lukuisia dieettejä, liikuntaohjelmia, valmentajia ja tuotteita hyvinvointinsa parantamiseksi. Turhautuminen on ollut suurta ja kaikki tämä on vienyt paljon rahaa, puhumattakaan luottamuksen katoamisesta. Tällainen ihminen luottaa huonosti minkään toimivuuteen, valmentajien osaamiseen, puhumattakaan itsestään. ”Miksi minä en pysty, miksi tuo ei osaa tai kaikki on huijausta, saattavat kuulua vakioajatuksiin”.

Tuotteiden/palveluiden myynninedistäminen tapahtuu voimakkailla myyntipuheille, jotka pyrkivät kukkarollemme ja valmennuksen laadustakaan ei voi olla aina ihan varma. Suurin osa valmentajista kuitenkin toimii aidosti asiakkaidensa parhaaksi ja osaavat asiansa. Hyvinvointivalmennuksen haaste on yleensä kuitenkin se, että ihminen ei ole valmis niihin menetelmiin, joihin valmentajilla on osaaminen. Tästä syystä olen jopa kieltäytynyt valmentamasta eli ottamasta rahaa vastaan työstä, joka ei hyödytä asiakasta hänen tilanteessaan. Ymmärränhän minä sen tuskan ja sen, että asiakas ei välttämättä koskaan enää palaa. Mutta on tärkeää olla vastuullinen ja kannustaa asiakasta työskentelemään toisella tavoin tai jonkin muun ammattilaisen kanssa ennen muun muutoksen mahdollistumista.

Se yksilö, joka tuntee itsensä hyvin -sopeutuu paremmin muuttuviin tilanteisiin -kestää takapakkia ja ”retkahduksia” -ymmärtää olevansa yksilö -pystyy kohtaamaan ja tunnustamaan fysiologiset tosiasiat -on valmis tekemään työtä pitkäjänteisesti

Tulevissa blogeissa käsittelen teemoja, mitä sinun todella on hyvä tietää ja oppia itsestäsi, voidaksesi hyvin ja tehdä suotuisia toimenpiteitä. Käsittelemme aiheita kysymyksin askel askeleelta. Suoria vastauksia kysymyksiin on harvoin ja vastausten etsiminen kunkin kohdalla vie erilaisia ajanjaksoja. Jos olet valmis, niin tervetuloa mukaan katsomaan, antaisiko tämä menetelmä sinulle jotain uutta pohdittavaa ja kipinää elämään.

 

 

Blogisarjan sisältö

  1. Mieli ja menneisyys.
  2. Genetiikka ja elimistösi tämänhetkinen tila.
  3. Ympäristö, missä operoit.
PIISPALA SUOSITTELEE

Lisää hyvinvoinnista

Löydä tasapaino luonnosta, rentoudu joogan parissa ja löydä syvempi yhteys itseesi Olivia Kuitusen Luontohyvinvointi teemaisessa viikonlopussa. Tule mukaan parin päivän mittaiselle seikkailulle, jossa yhdistyvät luonto, hyvinvointi ja oman sisäisen voiman vahvistaminen.

Luontohyvinvointi -viikonloppu on syvempi sukellus omiin kerroksiisi joogan, vahvuustyöskentelyn, stressinpurkuharjoitusten, sekä yhteisten keskusteluhetkien ja luentojen kautta.
Luontohyvinvointi -viikonloppu sopii sinulle, joka olet kiinnostunut omasta hyvinvoinnistasi niin fyysisellä, kuin henkiselläkin tasolla. Luontohyvinvointi -viikonlopusta saat työkaluja arjessa jaksamiseesi, sekä itsesi kehittämiseen jatkossakin.

380 €/hlö
sis. majoitus liinavaatteineen, viikonlopun ohjelman sekä täysihoitoruokailut

270 €/hlö
ei sisällä majoitusta