Nuotta-nuoresta kohti nuorisotyötä

Heippa! Olen Tiina ja tässä tekstissä kerron, millainen polku minulla on Nuotta-nuoresta kohti nuorisotyötä. Olin ensimmäisen kerran Nuotta-valmennuksessa Piispalan Nuorisokeskuksessa vuonna 2019. Nuotassa pääsin kokeilemaan erilaisia uusia aktiviteetteja ja haastamaan itseäni sekä rajojani mm. kiipeilytornista laskeutumisen kautta. Ensimmäinen Nuotta-valmennus tuolloin oli minulle hyvin antoisa ja uusia kokemuksia tuova. Sen jälkeen aloin pohtimaan sitä, mitä jos itsekin lähtisin opiskelemaan nuorisoalaa, sillä se pieni pala, jota pääsin Nuotan aikana nuorisokeskustyöstä näkemään ja kokemaan Nuotan kautta, oli avartavaa. Myös jo silloin minuun vaikutti meidän Nuotta-ohjaajamme Hanna, sillä hänen tuellansa ja rohkaisulla uskalsin haastaa itseäni tornista laskeutumisessa. Ja myös se, miten iso merkitys ohjaajalla on, vaikutti minuun jo silloin.

Opintojen pariin

Loppuvuodesta 2019 päätin hakea opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ja pääsinkin opiskelemaan.  Pian sen jälkeen tuli kuitenkin korona, mikä haastoi opiskelua melko paljon. Korona-aikana pääsin kuitenkin uudelleen Nuottaan, ja jälleen Piispalaan, ja ohjaajanamme silloinkin oli Hanna. Myös tällöin koin Hannan roolin tärkeäksi Nuottamme aikana, sillä tällä kertaa omasta ryhmästämme ei ollut minulle tuttuja ohjaajia, joten sillä oli iso merkitys, että Piispalan kautta oli minulle tuttu ohjaaja. Nuotassa sille onkin iso merkitys, millainen ohjaaja on, koska se vaikuttaa mielestäni siihen, miten ryhmä rohkenee toimimaan sekä yhdessä että yksilöinä. Tällöin minulle toi varmuutta ja näkökulmia jälleen, että haluan itsekin olla nuorisoalalla töissä.

Koronan myötä jouduin keskeyttämään opintoni, mikä oli minulle iso pala, sillä siitä haaveilin paljon ja olin niin sanotusti päässyt siihen jo sisälle.

Kuitenkin keväällä 2022 minulle tuli mahdollisuus jatkaa opintojani siitä kohtaa, mihin olin ennen keskeyttämistä jäänyt. Tartuin tilaisuuteen. Tällöin lähdin pohtimaan harjoittelupaikkaa, mihin haluaisin ja millaisia asioita haluaisin päästä näkemään ja oppimaan. Päätin ottaa yhteyttä Nuorisokeskus Piispalaan, sillä sehän oli minulle tuttu paikka Nuotta-valmennusten kautta. Aika nopeasti tulikin tieto, että minulla olisi paikka harjoitteluun Piispalassa syksylle 2022. Tätä jäin odottamaan innolla. Ennen sitä minulle tuli kesäkuussa -22 mahdollisuus lähteä kolmannen kerran Nuottaan Piispalaan, ja tartuin myös siihen.

Tämäkin Nuotta oli minulle merkityksellinen, koska pääsin jälleen haastamaan itseäni ja jo Nuotan aikana pohtimaan ammatillisen kasvamisen näkökulmasta Nuotan merkitystä itselleni.

Jokaisella kerralla Nuotassa minulle iso asia on ollut Nuotta-ohjaaja Hanna sekä joka Nuotassa meillä on ollut aktiviteettina kiipeilytornista laskeutuminen, mikä liittyykin omaan tarinaani. Se on ollut jokaisella kerralla minulle vaikea paikka mm. korkeanpaikan kammon takia. Mutta aina olen tornista laskeutunut, olen sen myötä oppinut luottamaan itseeni ja siihen, että pystyn tekemään asioita, jotka voivat tuntua haastavalle ja ovat jollain tapaa rajojeni ulkopuolella. Ja tämä on vaikuttanut myös ammatilliseen kasvuuni, sillä olen oppinut näkökulmia juurikin, millaista ohjaajuutta tarvitaan sekä miten itse tulevaisuudessa tukea ja olla toisen rinnalla kulkemassa.

Nainen meloo tyynellä järvellä.

Työharjoittelu Nuorisokeskus Piispalassa

Syksy saapui ja alkoi kahden kuukauden harjoitteluni Piispalassa. Harjoittelun aikana pääsin hyvin monipuolisesti lähes jokaiseen aktiviteettiin ohjaamaan. Harjoittelu antoi minulle todella paljon, kun pääsin pienen hetken kurkistamaan, mitä työ nuorisokeskuksissa on, miten paljon erilaisia ryhmiä on ja miten eri aktiviteetteja ohjataan. Sain olla erittäin paljon eri ohjaajien mukana ohjauksissa, mikä on tärkeää ohjaustekniikoiden oppimisen kannalta. Sekä pääsin myös itse ohjaamaan hyvin monipuolisesti sekä ottamaan vastuuta ja ohjaamaan ryhmiä. Edellä mainittujen asioiden lisäksi minulle tärkeää oli myös se, että pääsin paljon itse vaikuttamaan harjoittelupäiviini, sain vaikuttaa siihen, missä aktiviteeteissa olen mukana ohjaamassa, ja sain tuoda omia mielipiteitäni ja ajatuksiani esille. Nämä asiat koin todella tärkeiksi sekä opettavaisiksi.

Omalla polullani huomaan, että innostus nuorisoalalle on lähtenyt erityisesti ensimmäisestä Nuotta-valmennuksesta alkaen, jonka kautta olen päässyt pariin kertaan uudelleen Nuottaan ja sitä kautta kurkistamaan nuorisokeskustyöhön harjoittelun myötä. Nuotta-valmennukset ovat tuoneet minulle luottamusta omiin taitoihin, rajojen kokeilemista ja ylittämistä, sekä kipinän nuorisotyöhön ja kääntymään nuorisotyön polulle. Myös harjoitteluni aikana jo Nuotassa tulleet kokemukset saivat vahvistusta sekä intoa nuorisotyöhön ja erityisesti nuorisokeskustyön seuraaminen ja sen tekeminen toivat inspiraatiota, uusia unelmia ja mahdollisuuksia omaan polkuun nuorisotyöntekijänä.

Harjoitteluni aikana jo Nuotassa tulleet kokemukset toivat inspiraatiota, uusia unelmia ja mahdollisuuksia omaan polkuun nuorisotyöntekijänä.

Kiitos Tiina tarinasi jakamisesta julkisesti <3 

Lukijalle: mikäli haluat kuulla lisää Nuotta-valmennuksesta, Piispalan nuorisotyöstä tai vaikkapa työharjoittelumahdollisuuksista, olethan meihin yhteydessä ilman kynnystä!