Matkamme Sustainable Travel Finland -polulla etenee

Elokuussa 2020 lähdimme Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -polulle tavoitteenamme kehittää toimintaamme edelleen kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Vaikka toimintamme on aina ollut vastuullisuuteen perustuvaa, niin kuluneen talven aikana olemme oppineet paljon lisää kestävästä ja vastuullisesta toiminnasta ja tehneet muutoksia työssämme oman toimintamme kehittämiseksi. Olemme oppineet yhdessä sekä saaneet avuksemme myös ammattilaisia; olemme tehneet konkreettisia toimenpiteitä, pohtineet tavoitteitamme ja löytäneet kohteita, joissa voimme vielä petrata. Henkilökuntamme on ollut innolla mukana ja sitoutunut toiminnan kehittämiseen.

Olemme Green Key -sertifioitu toimija

Maaliskuun lopulla saimme tiedon, että hakemuksemme Green Key -sertifioiduksi toimijaksi on hyväksytty. Tämä oli merkittävä askel polullamme kohti vastuullista toimijuutta. Green Key -sertifikaatti on kansainvälinen ympäristösertifikaatti, joka on suunniteltu majoitus- ja matkailualalle ja se on yksi maailman johtavista matkailualan ympäristömerkeistä. Green Key edellyttää ympäristön hyvinvointia edistävää johtamista, resurssitehokkuutta ja ympäristöystävällisiä toimintatapoja sekä aktiivista viestintää ympäristötietouden kasvattamiseksi.

Green Key -sertifikaatin myötä polkumme Sustainable Travel Finland -ohjelmassa on myös lähes valmis. Lähiviikkoina lähetämme hakemuksemme, joka sisältää toimintamme kehityssuunnitelman. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen olemme läpäisseet ohjelman, ja Piispala liitetään Sustainable Travel Finland -merkin saaneisiin toimijoihin.

Pilottiyrityksenä Matkailun vastuullisuus näkyväksi Keski-Suomessa -hankkessa

Vuoden alussa pääsimme sopivasti mukaan pilottiyritykseksi Matkailun vastuullisuus näkyväksi Keski-Suomessa -hankkeeseen, jonka tavoitteena on kartoittaa keskisuomalaisten matkailutoimijoiden ajatuksia vastuullisesta toiminnasta, ja yhdessä kehittää viestintää aiheeseen liittyen. Tulevaisuudessa odotettavasti otamme sekä pienempiä askelia ja suurempia harppauksia liittyen viestintäämme vastuullisuuteen liittyen osaamisemme karttuessa ja näkökulmamme laajetessa.

 

Neljä nuorta seisoo jäällä ja heittää lunta ilmaan.

Konkreettisia toimia Piispalassa

Olemme määritelleet toiminnassamme sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimenpiteitä, joilla pyrimme vahvistamaan toimintamme kestävää kehitystä. Tavoitteita ovat muun muassa hävikin vähentäminen edelleen, muovin kierrätyksen aloittaminen (tätä meillä ei vielä ole tehty!), ympäristökasvatuksen lisääminen sekä hankkeet, joilla kartoitetaan tapoja vähentää kansainvälisen liikkuvuuden aiheuttamaa kuormitusta.

Koronan vuoksi taloudellinen tilanne vaatii myös kestävämpiä ratkaisuja, jotka vähentävät ympäristön kuormituksen ohella myös kuluja. Selvityksessä on, kuinka Piispalaan saataisiin lisää aurinkopaneeleja, latauspiste sähköautoille sekä uusi, ekologisempi tapa lämmittää Piispalaa. Nykyinen lämmitystapamme on hake, ja tämä nykyinen lämmitysjärjestelmämme tulee uusia 5-10 vuoden kuluessa.

Esimerkkinä ja tiennäyttäjänä tulevaisuuteen

Suurten linjojen lisäksi toiminnassa on säädetty pienempiä – mutta yhtä merkityksellisiä – yksityiskohtia. Veden virtaamaa on säädetty, lampuista suurin osa on LED-valaisimia. Kierrätystä on tehostettu ja asiakkaita ohjataan ja kannustetaan jätteiden lajitteluun. Esteettömyyttä ja saavutettavuutta on kehitetty, paikallisia ja alueellisia yhteistyöverkostoja vahvistetaan. Paljon on vielä tehtävää, ja tavoitteita on pitkälle tulevaisuuteen. Olemme nyt päässeet innostavalle ja merkittävälle kehityspolulle, jonka uskomme kantavan meitä ja ympäröiviä yhteisöjämme pitkälle tulevaisuuteen. Meille tärkeää on olla myös esimerkkinä ja tiennäyttäjänä asiakkaillemme ja meillä vieraileville nuorille.