Suomessa Suomessa harjoittelussa Piispalassa
Piispalassa on jo vuosia tarjottu harjoittelupaikkoja suomen kielen opiskelijoille eri maista. Tätä toteutetaan yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Opetushallituksen Suomea Suomessa ohjelma tarjoaa mahdollisuuden opiskella nimensä mukaisesti suomea Suomessa. Ohjelma on tarkoitettu ulkomaisten yliopistojen suomen kielen opiskelijoille. Lisätietoa ohjelmasta ja siihen mukaan pääsystä saa Opetushallituksen verkkosivuilta. Mikäli työnantaja on kiinnostunut tarjoamaan harjoittelupaikkaa suomen kielen opiskelijalla, Opetushallituksen sähköinen haku on auki ympäri vuoden.
Yleensä harjoittelijat saapuvat Piispalaan jo kesällä. Koronan johdosta harjoittelu oli kuitenkin tänä vuonna mahdollista järjestää vasta syksyllä. Piispalaan saapui Puolasta elokuun lopulla Adrian ja syyskuun alussa Magdalena. Molemmat olivat harjoittelunsa alussa kaksi viikkoa karanteenissa, jolloin ruoka toimitettiin heidän majoitustiloihinsa ja heillä oli mahdollisuus liikkua ainoastaan Piispalan ulkotiloissa. Näin harjoittelun lopussa halusimme haastatella heitä heidän kokemuksistaan.
Voin suositella harjoittelua koko sydämestäni.
Mitä mieltä olette Suomea Suomessa harjoittelusta?
Adrian: Olen iloinen siitä, että on olemassa sellainen mahdollisuus tulla Suomeen harjoittelemaan suomea ja tutustua suomalaiseen työkulttuuriin ja työtapaan. Erityisesti nyt, kun viruksen vuoksi emme voi harjoitella sitä niin paljon yliopistossa. Kaikesta huolimatta en usko, että kukaan voisi opiskella kieltä hyvin viettämättä aikaa maassa, jossa kieltä puhutaan. Siis tämä ohjelma vastaa tarpeeseen.
Magdalena: Minulle se oli hyvä mahdollisuus harjoitella suomen kieltä, koska olen opiskellut kauan, mutta olin aiemmin Suomessa vain kerran ja halusin tulla tänne ja käyttää kieltä Suomessa.
Mistä kuulitte ohjelmasta?
Magdalena: Yliopistossa kerrottiin, että tämä ohjelma on olemassa.
Adrian: Yliopistossani, niin nykyinen kuin edellinenkin lehtori kertoi siitä, koska halusi auttaa meitä hakemaan harjoitteluun. Siitä oli suuri apu, ilman lehtorin apua en olisi voinut valmistautua itse hakemaan niin hyvin. Ohjelmassa valitaan paikkoja tarjolla olevista ja Opetushallitus välittää hakemukset suoraan harjoittelupaikan tarjoajille.
Pelottiko lähteä koronan takia?
Magdalena: Ei
Adrian: Seurasin korona viestejä jo vuoden alusta asti ja tiesin, että se ei ole niin vaarallista nuorelle. En todella välittänyt viruksesta. Vaikka on varmasti harmi, että ei sen vuoksi ole niin paljon asiakkaita tai töitä tai mahdollisuuksia tavata erilaisia ihmisiä, kuin olisi ollut ilman virusta.
Miten koitte karanteeniajan:
Magdalena: Totta puhuen, se oli minulle kuin unelma, se ei ollut minulle missään vaiheessa ongelma. Se sopii luonteeseeni.
Adrian: Kun ei tiedetty viime lukuvuoden lopussa, että onko harjoittelu edes mahdollista järjestää, sovimme, että jotkut tentit ovat syyskuussa. Siksi tämä karanteeniaika sopi minulle oikein hyvin, koska sain opiskella ja suorittaa tenttejä ja vapaa-ajalla nauttia Suomen luonnosta ja lukea kirjoja.
Suomessa viihdyn erityisesti luonnossa ja jään kaipaamaan ihmisten asennetta.
Oletteko kokeneet harjoittelun hyödyllisenä?
Madgalena: Minun mielestäni se on ollut hyödyllistä. Riippuu paljon työtehtävistä, että onko kielenopiskelu hyödyllistä. Silloin oli hyödyllistä, kun sain keskustella toisten työntekijöiden kanssa. Siivouksessa sain jutella eniten.
Adrian: Voin suositella harjoittelua koko sydämestäni. Olen samaa mieltä, että kuinka paljon puhuttiin riippui työnkuvasta sekä työntekijästä, jonka kanssa työskentelin. Mutta sanoisin, että olen käyttänyt kaikkia mahdollisuuksia puhua suomea ja kaikki henkilökunnasta olivat oikein ystävällisiä ja ymmärtäviä puheessaan. En ollut tottunut kuulemaan suomen kieltä puhuttavan niin nopealla tahdilla, kuin miten suomalaiset puhuvat. Ja nyt vaikka on vielä paljon sanoja joita en ymmärrä, on tosi helppoa saada kiinni mistä puhutaan ja selvittää jälkikäteen mitä sanoja en ymmärtänyt.
Mitä vinkkejä antaisitte tuleville harjoittelijoille?
Magdalena: Olisi hyvä ottaa huomioon Piispalan sijainti, että täältä ei pääse melkein mihinkään, voi kyllästyä ja voi tulla tylsää. Siivous on paras työtehtävä kielen oppimisen kannalta, koska siivoojat puhuvat paljon työn ohessa.
Adrian: Vaikka ei saa matkustaa kauas, on mahdollista mennä esim. Jyväskylään tai Saarijärvelle. Tai voi kävellä Kannonkoskelle tai pyöräillä. Ja kun tullaan keväällä tai syksyllä, pitää muistaa ottaa lämpimiä vaatteita. Ja pitää myös muistaa suomalaisista se, että jos haluat jotakin, se pitää sanoa suoraan ja kysyä, sillä kaikki ovat valmiita auttamaan.
Mitä aiotte tehdä kun palaatte Puolaan?
Madgalena: Työt jatkuvat, työpaikassani edistämme yhteistyötä puolalaisten ja suomalaisten yritysten välillä.
Adrian: Koulu jatkuu etänä. Koulu on jo alkanut ja vaikka olen vielä Piispalassa, etäopiskelu mahdollistaa sen, että voin silti opiskella samalla. Kun palaan Puolaan aion vapaa-ajalla työskennellä siivojana, koska se on opiskelijoille helppo työ, jota tarvitaan myös viruksen aikana ja tämä kokemus Piispalassa on hyödyttänyt sitä. Piispala tarjosi minulle myös odottamattomia mahdollisuuksia. Sain esimerkiksi nähdä suomalaisen tavan järjestää tapahtuman suurelle yritykselle.
Mitä jäät kaipaamaan Suomesta?
Magdalena: Sää ei ole niin mukava, että sitä en jää kaipaamaan!
Adrian: Olen tottunut asumaan ulkomailla ja Suomessa viihdyn erityisesti luonnossa ja jään kaipaamaan ihmisten asennetta. Enkä löydä mitään ikävää, mitä en jäisi kaipaamaan.
Mihin Puolassa kannattaa matkustaa?
Magdalena: Koko Puolaan, Puola on erittäin kaunis maa. Krakova ja Varsova ovat parhaat kaupunkikohteet.
Adrian: Gdansk tai Wroclaw, ne ovat kauneimmat kaupungit Puolassa arkkitehtuurisesti. Koillisessa Puolassa luonto ja maisemat ovat samanlaiset kuin Suomessa. Puolan kaakkoisosassa on matalaa vuoristoa. Pohjoisosissa on merenrantaa. Puolalaisten mielestä merivesi on kylmää, mutta suomalaiset saattavat olla eri mieltä.