Piispala mukana onnistuneessa lumensäilönnän pilotissa

Piispalassa testattiin kuluneella kesäkaudella ensimmäistä kertaa maailmassa uutta lumensäilöntä menetelmää jossa yhdistetään perinteistä purueristystä ja Snow Secure Oy:n kehittämiä lumensuojamattoja.

”Mittaustulosten mukaan lumensuojamatot eristävät noin 20% paremmin kuin perinteinen puru. Lumensuojamattojen käsittely on vaivatonta ja lumi niiden alla on puhdasta”, toteaa Piispalan myyntipäällikkö Jarmo Kulmala.

”Piispalassa purua käytettiin lumivaraston päätyjen eristämiseen. Valtaosa lumesta säilöttiin  lumensuojamattojen alle. Alkutalvesta lumesuojamatot taitellaan kätevästi nippuun. Niiden päälle laitetaan suojahuppu jossa on valmiina mainospaikat. Parhaimmillaan investointi maksetaan takaisin mainostuloilla muutamassa vuodessa”, kertoo Snow Securen myyntijohtaja Kalle Palander.

Lumensuojamattojen käsittely on vaivatonta ja lumi niiden alla on puhdasta

Epävarmojen lumitalvien vuoksi Piispala päätti uudistaa hiihtotuotteensa. ”Olosuhteet ja lumivarmuus piti saada varmalle pohjalle. Kun samaan aikaa markkinoille tuli tämä uusi tapa säilöä lunta, päätimme investoida siihen. Nyt pystymme kehittämään hiihtopalveluja uudelle tasolle ja tulevan kauden myynti on jo lähtenyt kasvu-uralle”, sanoo Jarmo Kulmala.

”Kehittäminen maksaa paljon, kaksi ensimmäistä patenttia on juuri menossa läpi ja lisää on patentointiputkessa. Tähtäin on vientimarkkinoissa, mutta kotimaasta on hyvä aloittaa”, sanoo Snow Secure Oy:n toimitusjohtaja Mikko Martikainen. Euroopassa kaikki ensilumen latujen lumivarastot perustuvat purueristykseen. Snow Securen tavoite on auttaa lumen säilöjiä muuntamaan perinteiset purueriste varastot Piispalan tyyppisiin moderneihin kombinaatiovarastoihin. Uudella toimintamallilla taataan hiihtäjille entistä puhtaampaa ja ekologisempaa takuulunta.

”Osaamisen kasvattaminen ja olosuhteinen varmistaminen ovat tärkeä osa Hiihtoliiton strategiaa. Nämä kaksi asiaa kun saamme kehitysuralle uusien innovaatioiden avulla, pystymme toimimaan kaikilla kohderyhmäsektoreillamme huippu-urheilusta koko kansan liikuttamiseen”, sanoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

Piispala ja Snowsecure yhteistyössä

Snow Secure lumensuojamatot vaativat alkuun purueristettä suuremman investoinnin, mutta vuosittaisten käyttökulujen säästön kautta menetelmä tulee edullisemmaksi kuin puru. Snow Secure Oy:n kehittämät lumensuojamatot ovat maailman ensimmäinen lumensuojatuote, joka voidaan laittaa taseeseen.

Lumen säilönnässä rinneolosuhteissa on purun tilalla käytetty myös maanrakennuskankaita. ”Maanrakennuskankaan eristyskyky on erittäin heikko. Sen sijaan yhdistämällä lumesuojamatot ja maanrakennuskangas päästään erinomaisiin tuloksiin, koska kankaaseen sitoutunut vesi jäähdyttää haihtuessaan eristeen pintalämpötilaa. Piispalassa sama jäähdytysefekti saatiin aikaan hallaharsolla”, toteaa Mikko Martikainen.

Lisätietoja:
Mikko Martikainen toimitusjohtaja Snow Secure Oy, 0400-699962,mikko.martikainen (at)snowsecure.fi,
Kalle Palander myyntijohtaja Snow Secure Oy 040-7366123 kalle.palander(at)snowsecure.fi,
Jarmo Kulmala myyntipäällikkö Piispala 0207694303

 

Piispala ja snow secure yhteistyössä